Corespondenţa completă. Volumul al III-lea: 1645-1650.
„Poate că cititorul de astăzi este mai puțin surprins decât cel din secolul al XVII-lea de nefericirea ce emană din scrisorile prințesei Elisabeta.
Soarta potrivnică a bătăliilor din Războiul de Treizeci de Ani, pierderea tronului Boemiei de către tatăl ei, Frederic al V-lea, cotropirea Palatinatului ... citeste mai departe
Corespondența completă. Volumul al II-lea: 1639-1644
Studiul Corespondentei lui Descartes – in general necunoscuta publicului romanesc – poate aduce indicii spectaculoase pentru reconstructia dezvoltarii filosofiei marelui ginditor.
Si al doilea volum – care cuprinde schimburile epistolare ale filosofului din perioada 1639-1644 – surprinde prin varietatea de corespondenti, precum si prin numeroasele ... citeste mai departe
„Un lucru este sigur: filosofia lui Descartes nu are nimic din gindirea unui om solitar, in ciuda vietii retrase pe care autorul ei a ales s-o duca in Tarile de Jos.
El s-a aflat intr-un contact viu cu principalii filosofi ai timpului sau, atit direct, prin ... citeste mai departe
Tratatul asupra „pasiunilor sufletului” imbratiseaza totalitatea naturii umane si analizeaza succesiv actiunile trupului pentru a le distinge de patimile si functiile sufletului.
Demersul porneste de la pasiunile universale, primitive: admiratia, iubirea, ura, dorinta, bucuria si tristetea, construind, pe baza acestora, remedii, nu impotriva pasiunilor, bune prin natura lor, ci contra „utilizarii ... citeste mai departe
"Discursul" lui Descartes se numara printre capodoperele secolului al XVII-lea, opere ce au pus bazele noii filosofii, intemeiata pe ratiune si experienta.
"Discursul" inaugureaza inceputul rationalismului in filosofia moderna,in lupta contra misticismului si teologismului, pentru triumful gandirii libere.
Rene Descartes a ales limba poporului, franceza, pentru a-si scrie opera datorita conceptiei sale ce ... citeste mai departe